Back

De 7 voordelen van VR

1. Hogere betrokkenheid

Wanneer je een VR bril draagt ben je volledig afgesloten van de buitenwereld. Dit zorgt volgens onderzoek dat de focus vier keer hoger is dan bij e-learning.  Bovendien blijkt dat virtual reality leidt tot meer immersie en de zogenaamde ‘flow’ verbetert wat zorgt voor een hoger leerrendement.  

Deze engagement, ofwel betrokkenheid, is één van de belangrijkste voordelen van virtual reality training. Bovendien blijkt dat virtual reality door deelnemers vaak wordt verkozen boven andere middelen. 

2. Veiligheid vooraf

In een 360 omgeving kun je elk scenario eindeloos uitproberen. Denk aan gevaarlijke ruimtes waar je eigenlijk niet mag komen, enkel in noodgevallen. Dan is het handig om te weten wat je moet doen, zonder dat je jezelf continu in die omgeving begeeft. Daarnaast kunnen ook veiligheidsinstructies helpen, denk aan het eerste keer betreden van een bouwterrein, warehouse of productielocatie. Laat je medewerkers vooraf op een veilige manier kennis maken met het werk.

3. Sneller en beter leren

Een digitaal leerproces is in de regel vaak sneller dan trainen via traditionele middelen zoals klassikaal lesgeven. Virtual reality is hierin geen uitzondering , uit onderzoek blijkt namelijk dat vr training tot vier keer sneller is dan klassikaal lesgeven. Dit is zelfs nog zonder de tijd die nodig is om van en naar het klaslokaal te reizen. 

4. Overal, altijd en op je eigen tempo

Headsets zoals de Oculus Quest 2 zijn zonder kabels of externe apparatuur te gebruiken. Deze mobiliteit zorgt ervoor dat brillen eenvoudig te versturen en bedienen zijn.  Hierdoor kunnen trainees overal lessen volgen. De flexibiliteit van een individuele training in VR zorgt ervoor dat je op elk gewenst tijdstip en op je eigen tempo kunt leren. 

Daarnaast is het ook mogelijk om de 360-omgeving te laden achter je computer! 

5. Meetbaar

Het is nóg beter om E-Learning te koppelen aan Virtual Reality. Hiermee behaal je meer uit het resultaat en is het ook mogelijk om de trainingen te meten. In de virtual reality beelden kunnen ook vragen en quizzen worden verwerkt.

Als je medewerker de module heeft doorlopen, kun je hem, haar, hen feliciteren met een bedrijfscertificaat.

6. Lagere kosten

De inzet van virtual reality voor training leidt op lange termijn tot lagere kosten. Uit onderzoek waar een simulatietraining in VR met een echte training werd vergeleken blijkt dat de kosten zo’n 60% lager zijn. 

7. Minder milieu-impact

Het ontwikkelen en uitvoeren van een virtual reality training is minder arbeidsintensief dan niet-digitale leermethoden. Denk bijvoorbeeld aan individuele praktijklessen met zware machines waar apparatuur, een trainer en reizen voor nodig zijn. Bovendien is het ontwikkelen en onderhouden van een digitaal leermiddel minder arbeidsintensief. 

De impact van 360 virtual reality

3.75x

meer emotioneel verbonden dan klaslokaal leerders

40%

meer opname van leerstof dan traditionele manieren

275%

meer zelfverzekerd om de geleerde skills uit te voeren

4x

snellere trainingen dan in klaslokaal vorm